Пропускане към основното съдържание

If today was your last day

Обичам стари сгради. Стените им пропити са с история.
Четат се белезите на годините. Светлината огрява вече изгниващите  повърхности, но те могат и да бъдат най-топлата гледка за някого, чиито спомени и сантименталност събужда това място. Емоции, несбъднати мечти, първата любов, първите трепети... разбито сърце, прояви на кураж.


Всяко стъпало крачка е към минало, но и към бъдеще. Допирът на стария парапет може да ни накара да полетим, но и да рухнем в сълзи. Прозорците - в тях виждаме нас самите. С гледката през тях се връщаме към себе си - запитваме се кога отмина времето, ще бъдем ли отново истински, и настоящето ще ни спира ли дъха?

***

И потегляме отново към живота си поправени, замислени за грешките, вече изоставени. Поучени от моменти изотминали, насочваме силата си, за да ги забравим. В сърцето ни се влива струя от мечти избледнели, илюзорни трепети на времето. Увековечени ли сме от нашите спомени да изпитваме тъга по отминалото, или просто страх ни е как животът ще ги превърне в срутена сграда. А нали и бъдещето един ден ще се превърне в нечие минало... 

***

Поправяме си грешките? Закърпваме ли скъсаното, или избираме новото? Живеем, но раними сме, личи ни бремето. Ние се сбръчкваме, а прозорците чупят се. Помъдряваме с годините, но те не връщат се. Носим само себе си, но и често губим се.


***

Кръговратът на живота развежда ни, из зими и пролети, из есента и лятото, води ни по пътя ни, а ние се съпротивляваме.
Трябва да се водим по красивото, да го виждаме навсякъде. Да бъдем уверени в правотата си, да признаваме, щом грешни сме. Да бъдем себе си не, не казвай, че погрешно е.
Да вярваме у другиго кога превърна се в комедия?
Добродетелите се превръщат в лоши качества - убиваме естественото, живеейки изкуствено. И накрая ще страдаме само ние - истинските, защото създадани сме от живота и сътворяваме живот.

Бленуването по отминалото ни помага да ценим стойността на настоящето.

Снимки - личен архив на автора

Коментари

Популярни публикации от този блог

Един обикновен ден в квартал Редута, София

Един обикновен ден в квартал Редута, София Пия си кафе на терасата и пред очите ми се развива следната ситуация: Мъж паркира служебния си автомобил, с който прави доставки в близкото салонче, в случая без да носи нищо, явно по други причини - негова си работа. Сега ако носеше тежки чанти, бутилки и така нататък, да ги остави и да изчезне бързо, мооожех и да си затворя очите. Така де - паркира на 70% на тротоара, при наличие на около 10 свобони места за паркиране. Стоеше си безпроблемно около петнадесетина минути колата (за тези, които не ме познават пия си кафето бавно), та понеже на около 50 метра е входът на парка улицата пред нас винаги има движение на деца напред - назад. Момченце на около 7 години, каращо колелото по тротоара, както вероятно всеки ден нарежда майка му си караше спокойно и отиваше към близката насъбрала се група от деца. Колелото му се заклещи и удари (леко) между "прилежно" паркиралата кола и между стената на жилищната сграда. При няколко опита

Слепи, но с красиви души

  Слепи, но с красиви души Иска ми се да пиша, но какво ли вече е непознато?  Иска ми се да говоря, но какво ли вече не е казано?  Какво ни държи затворени в пространството между листа и вътрешния ни глас?  Нима можем да изживеем нови емоции, ако сме се оковали в старите?  Или пък да се изслушваме и да проявяваме разбираме?  Искаш ли да върнем времето? Ти ще ми говориш за мечтите си, а аз ще ти споделям болките си.  Ще пътуваме назад във времето, ще върнем истинското.  Може би за малко отново да бъдем хора... Раними, обичащи, страдащи, съчувстващи, грижовни, помагащи.  Греещи, усмихнати, обаятелни.   Слепи.  Слепи за примамливото, външното, скъпото, лесното, красотата, луксът, охолството.  Незрящи за онова, което ни вади от релсите на човечността.   Нека бъдем слепи, но да не се превръщаме в слепци.  Слепи, но с красиви души. (Снимки : Личен архив на автора)

Зелената сделка и България

Какво означава Европейският зелен пакт за България България ще одобри Зелената сделка, но също така тя влиза в графата „най-засегнати държави в Европа“ и следователно ще е необходимо адекватно подпомагане.  В съобщение на пресслужбата на Министерски съвет е посочено: „Страната ни подкрепя и разчита на заявката на ЕК за адекватно подпомагане на най-засегнатите държави членки и региони в този процес и настоява за подробни оценки на въздействието на всички настоящи и бъдещи мерки, при отчитане на географското разположение, стартови позиции и национални специфики.“ За да могат държавите членки да се възползват от Фонда за справедлив преход трябва да изготвят лични планове за регулации и трансформации на регионите си.  В страната ни видни представители на синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа“ се срещнаха с енергийния министър Теменужка Петкова, под претекст, че средствата, които в момента страната ни получава от европейски фондове ще намалеят, защото не се предвиждат нови сред