Пропускане към основното съдържание

If today was your last day

Обичам стари сгради. Стените им пропити са с история.
Четат се белезите на годините. Светлината огрява вече изгниващите  повърхности, но те могат и да бъдат най-топлата гледка за някого, чиито спомени и сантименталност събужда това място. Емоции, несбъднати мечти, първата любов, първите трепети... разбито сърце, прояви на кураж.


Всяко стъпало крачка е към минало, но и към бъдеще. Допирът на стария парапет може да ни накара да полетим, но и да рухнем в сълзи. Прозорците - в тях виждаме нас самите. С гледката през тях се връщаме към себе си - запитваме се кога отмина времето, ще бъдем ли отново истински, и настоящето ще ни спира ли дъха?

***

И потегляме отново към живота си поправени, замислени за грешките, вече изоставени. Поучени от моменти изотминали, насочваме силата си, за да ги забравим. В сърцето ни се влива струя от мечти избледнели, илюзорни трепети на времето. Увековечени ли сме от нашите спомени да изпитваме тъга по отминалото, или просто страх ни е как животът ще ги превърне в срутена сграда. А нали и бъдещето един ден ще се превърне в нечие минало... 

***

Поправяме си грешките? Закърпваме ли скъсаното, или избираме новото? Живеем, но раними сме, личи ни бремето. Ние се сбръчкваме, а прозорците чупят се. Помъдряваме с годините, но те не връщат се. Носим само себе си, но и често губим се.


***

Кръговратът на живота развежда ни, из зими и пролети, из есента и лятото, води ни по пътя ни, а ние се съпротивляваме.
Трябва да се водим по красивото, да го виждаме навсякъде. Да бъдем уверени в правотата си, да признаваме, щом грешни сме. Да бъдем себе си не, не казвай, че погрешно е.
Да вярваме у другиго кога превърна се в комедия?
Добродетелите се превръщат в лоши качества - убиваме естественото, живеейки изкуствено. И накрая ще страдаме само ние - истинските, защото създадани сме от живота и сътворяваме живот.

Бленуването по отминалото ни помага да ценим стойността на настоящето.

Снимки - личен архив на автора

Коментари

Популярни публикации от този блог

Слепи, но с красиви души

  Слепи, но с красиви души Иска ми се да пиша, но какво ли вече е непознато?  Иска ми се да говоря, но какво ли вече не е казано?  Какво ни държи затворени в пространството между листа и вътрешния ни глас?  Нима можем да изживеем нови емоции, ако сме се оковали в старите?  Или пък да се изслушваме и да проявяваме разбиране?  Искаш ли да върнем времето? Ти ще ми говориш за мечтите си, а аз ще ти споделям болките си.  Ще пътуваме назад във времето, ще върнем истинското.  Може би за малко отново да бъдем хора... Раними, обичащи, страдащи, съчувстващи, грижовни, помагащи.  Греещи, усмихнати, обаятелни.   Слепи.  Слепи за примамливото, външното, скъпото, лесното, красотата, луксът, охолството.  Незрящи за онова, което ни вади от релсите на човечността.   Нека бъдем слепи, но да не се превръщаме в слепци.  Слепи, но с красиви души. (Снимки : Личен архив на автора)

Heaven is a place on earth - part 1

Отново е лято. Отново ни се пътува. Отново се питаме на къде? Отново се ровим из страници, снимки, съвети, за път на далеч се готвим, искаме да търсим красивото, новото, чуждото. Но знаем ли какво ни чака тук у нас - в уж познатата България? Стоят самотни брегове, планини пустеят, чакат да се сетим ние за тях, че има какво да ни покаже нашата родина вика, но гласът и остава "глас в пустиня". Можете ли да чуете какво иска да ви каже? Дайте и шанс - ваша е! Oбичайте я и тя ще процъфтява, ценете я и се грижете за нея. Ще започна да ви говоря чрез моите запечатани моменти. Те са направени с много любов, както и с желание да покажа на света каква красота крием ние в малката ни страна! Приятели, Хей - нека си го пазим! Разходката ще започне през Северното Черноморие: Първа точка - Тюленово, Община Шабла  Пристъпваме към място, което е известно най-вече с посрещането на слънцето на 1-ви юли (July Morning), но и с много истории, леге